Reklama
 
Blog | Standa Černý

Ženy

Pohled na tvarované ženské tělo záhadným způsobem vnitřně ujišťuje, chlácholí a vyvolává pocit zadostiučinění, že dokonalost není prázdný pojem. Naštěstí vládnu rozumem a svobodnou vůlí, takže ani v mém případě se nejedná o nekritický obdiv, na první dojem ale dám. Podotýkám, že hovořím o oblečené ženě.

Vy, ženy a dívky, máte většinou přesně to, co my jako muži nemáme, křivky. Krásné oblé a klenuté tvary, vylepšované ještě navíc důmyslnou módou. Je až k neuvěření, že se s námi, vládnete-li křivkami, vůbec zahazujete. Toto si typicky uvědomuji aspoň jednou denně, většinou totiž aspoň jednou denně procházím přes veřejné prostranství a potkávám mužsko–ženské páry. Pokaždé si v duchu říkám: „To jako fakt? Vážně tvoříš pár s někým tak plochým, povoleným, neduživým?“A něco vám prozradím, džíny v trendy střihu dojem nezachrání. Nezachráníte ho ani frizurou z barber-shopu. A nebo naopak: „Co ten bachor, proboha? Vsadím se, že ty jsi jediná z vás dvou, kdo ví, jak dnes vypadá jeho penis. Vždyť to není vůbec zdravé…“ Pivní mozol jsem za celý život u žen pozoroval vzácně, naopak můžu směle prohlásit, že velká většina žen, které potkávám, má své ženské kouzlo, a co je pro začátek této úvahy hlavní, skoro u všech vidím křivky, hrdost, styl.

Dám na první dojem, jak jsem říkal výše. Ale i první dojem vyvolává nakonec otázky a vede mně k zamyšlení. Ženy a dívky, bohyně, každý měsíc vás většinou trápí menstruace a všechno s ní spojené, v průměru máte stále nižší plat, zvládáte pečovat o děti (opět je to ve většině případů) a přitom všem si ještě udržovat kouzlo, jemnost, ženskost, půvab a v neposlední řadě nadhled. Dokonce i ten! Zkrátka a dobře jsem na základě pozorování došel k závěru, že obdivuji více žen, než mužů.

Reklama

Ti, kteří mě znají, vědí že je to můj dlouhodobý postoj, s kterým se vůbec netajím. Když jsem to na akci jménem MarketingON říkal Pavlíně Louženské, zakladatelce skupiny Holky z marketingu a vůbec vlivné internetové osobnosti, namítala, že nejlepších výsledků dosahujeme společně, muži s ženami a ženy s muži, v synergii. Přestože existují indicie, že z evolučního hlediska mají lepší výhled do budoucna ženy, souhlasím. Ale aby k synergii docházelo stále častěji se nezařídí mávnutím kouzelného proutku. Na vzájemné účtě a obdivu je třeba aktivně pracovat.

Teď vám řeknu, co mě k sepsání této eseje přimělo. Byly to dva pozoruhodné články, které jsem dnes četl. První je nesmírně inspirativním příběhem ženy, která se jako nevyléčitelně nemocná dala do boje o holý život tím, že se coby nevědec pustila do regulérního vědeckého výzkumu své genetické poruchy a zdá se, že by mohla uspět a tu nemoc porazit: http://pozitivni-zpravy.cz/onemocnela-vzacnou-nemoci-vyviji-proto-lek-aby-neumrela/ Veliký výkřik! 99,99 % z vás by se zhroutilo. Ne tak Sonia Vallabhová . Z mužského světa mě v této souvislosti napadá britský teoretický fyzik Stephen Hawking, který se také nevzdal a svou nemoc překonával denně celých 76 let.

A pak je tu spisovatelka, jejíž IQ překonává Einsteina i zmíněného Hawkinga. Půvabná Marilyn von Savantová a druhý dnešní náhodný článek: https://echo24.cz/a/SQCHA/nejchytrejsi-zena-sveta-genialni-marilyn-pise-do-novin-tanci-a-je-chytrejsi-nez-einstein

Příkladů skvělých silných žen je víc. Třeba moje máma, mající přehled o všemožných slevách a výprodejích, umožňující mi svými tipy kočírovat omezený a napjatý rozpočet, nebo všechny mé současné kolegyně, plné spousty užitečných znalostí a zkušeností s firemními systémy. Anebo ty tři afroamerické matematičky v pozadí prvních vesmírných misí NASA, jak o nich vypráví film Hidden Figures. Ten si brzy pustím.

Na závěr věřím, že jste poselství tohoto článku odhalili sami, ale protože opakování je matka moudrosti: Je velmi důležité být otevřený, nechat se inspirovat a žasnout nad nedokonale dokonalými přírodními tvary. Příklady míjíme totiž doslova na každém kroku.